Speelgoed inspiratie voor jong en oud

Wanneer de spaarpot van jou kind weer goed gevuld is of er weer een paar kaarsjes uitgeblazen mogen worden, popt de vraag weer op. ”Wat geven we hem/haar voor zijn/haar verjaardag?” Of je krijgt de vraag al voor je hem gesteld hebt; ”Mama mag ik wat uitzoeken van het geld uit de spaarpot?” Het is meestal best lastig om een keuze te maken als het gaat om kinderspeelgoed, er is veel keuze en kinderen raken over het algemeen best snel uitgekeken. Soms is het speelgoed, als het eenmaal in huis is niet zo interessant als het op tv deed overkomen tijdens de reclamespotjes die veelvuldig getoond worden tijdens de reclameblokken van kinderprogramma’s.

We geven je graag wat inspiratie. Om lekker te kunnen spelen hoef je namelijk echt niet de hele speelgoed winkel in huis te halen. Bedenk eens wat jij zelf vroeger het fijnste vond als kind. Je zult zien dat dit vaak heel eenvoudige dingen zijn.

Zorg voor eenvoud en overzicht.
Tegenwoordig is er heel veel kinderspeelgoed te koop. Veel speelgoed is tegenwoordig interactief, zelfs voor baby’s zijn de meeste speeltjes gemaakt met muziek en licht.
Toch is dit vaak helemaal niet nodig wanneer je uitdagend speelgoed zoekt voor je kind.

Met name voor de allerkleinsten is het beter om je te beperken tot eenvoudig en stevig materiaal. Kleine kinderen ontdekken de wereld via hun zintuigen. Hoe voelt het speelgoed aan? en natuurlijk ook hoe ”smaakt” het. Jonge kinderen stoppen vrijwel alles in hun mond om te ontdekken.

Teveel speelgoed geeft jonge kinderen veel prikkels. Ze weten dan niet meer waar ze moeten beginnen met spelen. Wanneer je kindje nog in de box ligt is een mooie muziek mobile om naar te kijken en te luisteren vaak al voldoende. Wanneer je merkt dat de eerste tandjes doorkomen kun je gaan kijken naar een bijtring of ander materiaal dat jouw kindje veilig in zijn mond kan stoppen.

Rollenspel draagt bij aan een goede sociaal-emotionele ontwikkeling.
Ook voor oudere kinderen geldt dat zij spelenderwijs de wereld ontdekken. Rollenspel draagt bij aan de ontwikkeling van het jonge kind. Denk aan winkeltje spelen of spelen met poppen en een kinderservies. Er zijn ook prachtige poppenhuizen te krijgen die je misschien nog wat naar je eigen smaak kunt maken door zelf meubeltjes te maken.
Ook Playmobile, waarmee je van alles kunt na spelen zoals; een hotel, een school, een winkel zorgt ervoor dat jou kind zijn fantasie kwijt kan door middel van rollenspel.

Bouwen en tekenen
Om de motorische ontwikkeling te stimuleren kies je voor een dreumes, een mooie blokken toren. Bijvoorbeeld van hout. Dit is duurzaam en kan tegen een stootje.
Oudere kinderen kunnen zich heerlijk uitleven met lego of houten blokken om hun ruimtelijk inzicht en fijne motoriek te verbeteren door te bouwen.

Ook tekenen en knutselen is een ideale bezigheid voor kinderen. Ze gebruiken hun fantasie, stimuleren hun fijne motoriek en ontwikkelen creativiteit. Met name wanneer het wat slechter weer wordt is het prachtig om van kosteloos materiaal zoals lege doosje, wc rollen en natuurlijk materiaal zoals bladeren de mooiste dingen te knutselen.
Wanneer je niet zoveel inspiratie hebt kun je via internet een heleboel goede idee├źn op doen. Je kunt natuurlijk ook kant en klare knutselpakketten kopen zodat je kind heerlijk zelf aan de slag kan.

Spelen in de natuur.
Buiten spelen is natuurlijk een heerlijke en gezonde bezigheid. Buiten kun je van alles bedenken. Bouw een hut. Ga lekker skeeleren of eindeloos trampoline springen. Ook in buitenspeelgoed is er volop keuze. Ieder seizoen geeft weer andere mogelijkheden. Voetballen, rennen, klimmen en klauteren kan natuurlijk altijd en is enorm gezond voor je kind!

Be the first to comment

Leave a Reply