Smaken verschillen… maar die van jou is de beste!

Smaken verschillen

Ontegenzeggelijk, dat kan niet anders. Maar hoe zit het met jouw vaardigheden in de keuken? Neem de tijd om deze eens flink aan te scherpen.

Jouw talenten zijn verborgen of komen al jarenlang boven borrelen. Tenminste, we gaan er even vanuit dat jij geen koksopleiding hebt gevolgd. In dat geval heb jij natuurlijk ook een degelijke uitrusting nodig, maar dan weet je al waar je aan toe bent. Nee, we richten ons hier even op de enthousiaste hobbykok(kin) die staat te trappelen om meer te weten te komen over het gebruik van verschillende ingrediënten en garneringen en de tools die hij of zij daarvoor nodig heeft. En welke kennis en vaardigheden daarvoor paraat moeten zijn, uiteraard.

In principe is het niet eens zo relevant of jij nu de meest uiteenlopende gerechten wilt kunnen bereiden of dat je je liever op één categorie richt. Het gaat er immers in beide gevallen om dat je kennen en kunnen worden geoptimaliseerd om te maken wat jij wilt.

En je kent het gezegde vast wel dat je nooit te oud bent om te leren. Nou, dat klopt. Zeker omdat er gewoonweg te veel keukens en experimenten bestaan op te bestuderen en uit te voeren. Maar daar ga je nog wel achter komen! Focus je daarom allereerst op wat jij absoluut geleerd wilt hebben. Want het resultaat proef je.

Zelfstudie

Geheimen zijn er om ontsluierd te worden. Sorry, die bel prikken we meteen even door: dat is al voor je gedaan, tenzij jij de ontdekking van de eeuw nog gaat doen. Die optie willen we best nog even open laten. Dat gezegd hebbende, de meeste gerechten zijn al eens gemaakt door experts. Nu moet jij ze nog onder de knie zien te krijgen en vervolgens helemaal eigen maken. Want pas wanneer je de regels kent, kun je ze overtreden. Achterhaal precies welk ingrediënt welke functie heeft en waar je die allemaal nog meer voor kunt gebruiken. Plus natuurlijk het keukengerei dat je nodig gaat hebben!

Benodigdheden

Een standaard pannenset hebben is leuk, maar dat is vaak niet voldoende. Er zitten grote en kleine pannen tussen waarmee je heerlijk kunt koken, maar voor bakken en braden heb je toch echt professioneel gerei nodig. Gelukkig wordt dat geboden door kwaliteitsmerken als BK, Alessi en Eva Solo. Natuurlijk, je moet even diep in je buidel tasten, maar dat doe je ook echt ergens voor. Je vaardigheden worden er uiteindelijk immers alleen maar beter op!

Het totaalplaatje

Gasten zijn er niet alleen maar voor de gezelligheid maar ook om onder de indruk te raken van jouw kookkunsten. Dat betekent dat niet alleen de smaak hemels moet zijn maar de presentatie eveneens! Zorg dus dat je interieur er leuk uitziet, dat alles is opgeruimd en presentabel uitziet, en je eettafel al helemaal! Kies het mooiste servies en bijpassend bestek. Zet een ware sfeer neer. Dat betekent ook dat je je gerechten prachtig uit dient te stallen op de borden en schalen die jij voor de specifieke gelegenheid hebt uitgekozen. Dat is iets wat je moet leren, maar het bewijst wel dat jij voor jouw gasten door het vuur gaat! En nee, niet alleen van je fornuis.

Be the first to comment

Leave a Reply