Schaduwplanten

Schaduwplant

Vaak wordt er gedacht dat planten alleen goed groeien als ze in de zon staan, maar dat gaat zeker niet op voor alle planten. Er zijn namelijk ook genoeg planten te vinden die ook in de schaduw goed groeien. In dit artikel lees je meer over schaduwplanten.

Schaduw in je tuin

Er kunnen meerdere redenen zijn voor schaduw in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan hoge bomen of struiken, maar ook hoge bebouwing in de directe omgeving. Wanneer de zon maar maximaal 2 uur per dag in je tuin schijnt, is er sprake van een echte schaduwtuin. Schijnt de zon tot zo’n 4 uur per dag in je tuin, dan wordt er gesproken van een halfschaduw tuin. In beide gevallen zullen schaduwplanten het goed doen in je tuin.

Vaste schaduwplanten

Er zijn veel soorten vaste planten die goed groeien in de schaduw of halfschaduw. Wat voorbeelden van dit soort planten zijn varens, siergrassen en de ooievaarsbek. Voor de ooievaarsbek is het zelfs zo dat deze het goed doet in zowel de schaduw als de zon, dus dat is zeker een erg gemakkelijke plant voor in de tuin.

Bloeiende schaduwplanten

Als je een voorkeur hebt voor planten met mooie bloemen, dan zijn er ook genoeg bloeiende schaduwplanten te vinden voor in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan rododendron, dwergmispel, monnikskap of kerstrozen.

Groenblijvende schaduwplanten

Met groenblijvende schaduwplanten kun je ook in de winter genieten van de beplanting in je tuin. Enkele voorbeelden van wintergroene planten die ook in de schaduw goed groeien zijn bamboe, buxus, zegge en mahonia.

Klimplanten

Als laatste zijn er ook meer dan genoeg klimplanten te vinden die goed gedijen in de schaduw. De bekendste klimplant is natuurlijk de klimop, die er ook geen problemen mee heeft om in de schaduw te staan. Maar ook andere klimplanten zoals kamperfoelie of de klimhortensia doen het prima in de schaduw.

Zo zie je maar dat er ook genoeg mooie planten zijn te vinden voor tuinen die veel schaduw hebben!

Be the first to comment

Leave a Reply