Je woning koel houden in de zomer? Zie deze tips

tips-woning-koel-houden

De laatste jaren hebben we te maken gekregen met lange en warme zomers, zoals we die eerder amper kenden. Wanneer je woning er niet voor is gemaakt dan kan het erg snel zeer warm worden in je huis, wat niet prettig is. Want wanneer je huis van binnen is opgewarmd, dan is het lastig om dit weer af te koelen, zeker wanneer het buiten ook nog warm is. Wij hebben daarom verschillende tips op een rij om het koel te houden in huis. 

1) Houd de warme lucht zoveel mogelijk buiten

Als eerste is het belangrijk om de warme lucht zoveel mogelijk buiten te houden op zeer warme dagen. Dat kan door alle ramen en deuren dicht te houden en de rolluiken dicht te doen tegen het zonlicht. Maar toch willen we natuurlijk frisse lucht in huis hebben. Daarvoor is het slim om vroeg in de ochtend en laat in de avond de deuren en ramen open te zetten, wanneer het buiten het meest koel is. 

2) Gebruik zo min mogelijk apparatuur dat warmte opwekt

Veel apparatuur in huis zorgt voor warmte in je huis wanneer het aanstaat en er gebruik van wordt gemaakt. Slim is dan ook om deze dingen te vermijden, zodat het je woning van binnen niet opwarmt. Denk aan elektronica, zoals grote televisies, maar ook gloeilampen en bijvoorbeeld kaarsen. 

3) Kies voor een verfrissende maaltijdsalade

Kies eerder voor een verfrissende maaltijdsalade dan een maaltijd uit de oven. De maaltijd die eerst de oven in moet zal er ook voor zorgen dat de rest van de woning daarmee wordt opgewarmd en bovendien kun je op zo’n warme dag ook heerlijk genieten van een salade.  

4) Airco aanschaffen voor in huis

De simpelste manier om je woning altijd te kunnen verkoelen van binnen is het aanschaffen van een airco. Zeker bij oudere woningen, waar je niet van plan bent om te verbouwen, is het slim om een airco te nemen. Voor veel mensen is het nadeel bij airco’s dat ze veel energie gebruiken, maar wanneer je er slim en verstandig mee omgaat dan hoeft dat niet meteen zo te zijn. Zorg ook dat je de juiste airco voor de juiste ruimte kiest. Er zijn veel verschillende soorten, waaronder deze airco 2 x wand split unit

5) Beter isoleren

Dan kun je natuurlijk ook nog zorgen voor betere isolatie in je woning. Wanneer je woning niet goed is geïsoleerd dan is dit de beste optie om voor te gaan. Niet alleen blijft je woning beter koel in de zomer (en warmer in de winter), maar ook verhoog je de waarde van je woning. De beste manier om te weten of je voor een goed geïsoleerde woning kiest, is wanneer je voor nieuwbouw gaat. Bekijk deze nieuwbouwprojecten als voorbeeld. Woningen in Nederland moeten tegenwoordig aan veel voorwaarden voldoen en daardoor ben jij er van verzekerd dat je een goed geïsoleerde woning hebt wanneer het nieuwbouw is.

Be the first to comment

Leave a Reply