Hoe zorg je voor een duurzamere woning?

Niemand wilt veel geld uitgeven aan energiekosten, maar niet iedereen wilt zijn of haar woning dusdanig verduurzamen dat deze kosten dalen. Een manier om je woning duurzamer te maken is door het dak of muur isoleren, of door oude apparatuur te vervangen door nieuwere exemplaren. Dit zijn vaak wel flinke investeringen, maar je zult al gauw merken dat je hier veel profijt van hebt. Nieuwsgierig geworden? Lees dan vooral snel verder.

Minder warmteverlies door je dak isoleren

Een manier om je woning te verduurzamen is door je dak isoleren. Het zit namelijk zo: warme lucht stijgt op, en dit betekent dus dat de meeste warmte in je huis via het dak verloren gaat. Hierdoor is het kiezen voor dakisolatie een verstandige keuze. Wanneer je je dak niet hebt geïsoleerd, kan het zomaar zijn dat je gemiddeld dertig procent van de warmte in je huis verloren gaat via je dak. Deze warmte is dus eenvoudig te behouden door je dak te laten isoleren. Het is een vaak wel een grote klus, maar zeker met de stijgende energieprijzen zul je merken dat je hier uiteindelijk onwijs veel profijt van hebt!

Je muur isoleren verlaagt je energiekosten

Naast het isoleren van je dak kun je ook je muur isoleren. Deze vorm van isolatie heeft ook erg veel invloed op je wooncomfort en de kosten van je energie. Wanneer je er niet voor kiest om je muren te isoleren, kan je zomaar veel last hebben van geluidsoverlast en energieverlies. Het is daarom verstandig om alle wanden in je woning te isoleren, ook de scheidingswanden. Muurisolatie is dus niet alleen een ideale manier om je woning een stuk duurzamer te maken, maar je kunt hiermee ook zorgen voor een betere akoestiek in je ruimte. Bij het isoleren van de wanden wordt er isolatiemateriaal in de holtes van je wanden geplaatst. Hierdoor kan de warmte niet door deze wanden heen gaan en gaat de energie dus niet verloren, maar blijft het in de ruimte.

Het laten installeren van zonnepanelen of een warmtepomp

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om zonnepanelen op je woning te installeren. Hiermee kun je je eigen energie opwekken, en kun je uiteindelijk misschien zelfs volledig leven van de energie die je zelf opwekt. Je kunt ook energie zelf opwekken door een warmtepomp te plaatsen, waar je je eigen energie mee opwekt. Dit gaat op een volledig milieubewuste manier, dus door te kiezen voor deze toevoegingen aan je woning doe je de natuur en het milieu een plezier. Schrik vooral niet van het prijskaartje dat aan deze toevoegingen hangt: dit lijkt misschien hoog, maar uiteindelijk zal je deze kosten terugverdienen. 

Vernieuw je apparatuur en verlaag je kosten

Een andere techniek om je woning duurzamer te maken is door verouderde apparaten te vervangen voor nieuwe apparatuur. Vaak is dit een investering, maar vernieuwde apparatuur is een stuk zuiniger dan oude spullen. Hierdoor heb je hier uiteindelijk meer profijt van. Wanneer je je oude cv-ketel vervangt voor een nieuwe, zuinigere variant, zul je al gauw merken dat de energiekosten een stuk lager liggen. Bovendien kun je ook je koelkast of wasmachine gemakkelijk vervangen voor een nieuwer exemplaar. Dit zal uiteindelijk erg schelen in het energieverbruik en je woning dus een stuk duurzamer maken!

Be the first to comment

Leave a Reply