Hoe kan ik mijn foto’s inlijsten?

Heb je een leuke foto gemaakt die je wil in je huis hangen of een kunstwerk op de kop getikt die je een mooie plek wil geven? Wellicht heb je er dan al over nagedacht om je foto in te lijsten. De vraag ‘Hoe kan ik mijn foto’s inlijsten’ is op het eerste gezicht heel eenvoudig te beantwoorden. Er is echter een beetje meer aan de hand dan je zou denken. Laten we nu eens kijken naar de verschillende opties die je hebt om te beslissen hoe je je foto´s er nog ongelooflijker uit kunt laten zien dan ze al zijn.

Kant en klare fotolijsten

Dit is een goed startpunt als de foto(‘s) die je hebt ‘standaardformaten’ heeft. Denk maar aan een A3 formaat, of 50×70 of 30×30. Voor deze laatste kan je bijvoorbeeld een fotolijst 30 x 30 kiezen. Veel mensen zijn dol op deze eenvoud. Het zorgt ervoor dat je niets hoeft af te meten en je niet voor onaangename verrassingen komt te staan zoals je fotolijst die te groot of te klein is. De selectie van lijsten die je tot je beschikking hebt, is altijd geavanceerd en past in een breed scala aan omgevingen en artistieke stijlen, of het nu voor een tentoonstelling, je eetkamer of zelfs een verkoop is.

Fotolijsten op maat

Als je foto´s een niet-standaard formaat hebben, dan zijn aangepaste fotolijsten zeker de juiste keuze, want anders vind je er geen lijst voor! Wat je ook doet, laat je niet afschrikken door je vooroordelen over het feit dat aangepaste fotolijsten duur en ingewikkeld zijn. Dit lijkt ‘algemene kennis’ te zijn die om de een of andere reden in de loop der jaren is toegenomen, maar niets is minder waar.

Zorg er echter voor dat je je foto´s meet! De beste manier om dit te doen, is door je foto op een plat oppervlak neer te leggen, idealiter met iets om de hoeken te verzwaren.

Dan is de vraag nog of je al dan niet gaat voor een montuur. Dit is de rand die je meestal ziet rond veel ingelijste foto´s of kunstwerken. Dit heeft te maken met persoonlijke voorkeur, maar veel mensen vinden dat door je kunstwerk ‘ademruimte’ te geven tussen de foto en de lijst zelf, de afbeelding meer opvalt. Dit wordt meestal gedaan met fotografische afdrukken en meestal niet met items zoals filmposters. Het is echter helemaal aan jou!

 

Be the first to comment

Leave a Reply