Het toepassen van wildrasters

Wildrasters

Wildrasters komen in verschillende soorten en maten en worden gebruikt om dieren langs provinciale- en rijksoverheidswegen te leiden, zodat er minder aanrijdingen met dieren plaats vinden. Met behulp van deze wildrasters kunnen de dieren zich vrij verplaatsen en voorkomt dit dat veel ongelukken gebeuren. De dieren kunnen hierdoor zich verplaatsen tussen verschillende leefgebieden, zonder dat de mens en het dier zelf hier last van heeft. Echter kunnen deze wildrasters ook op andere plaatsen gebruikt worden. Wil jij ongedierte buitenhouden, of er voor zorgen dat wilde dieren niet in jouw tuin kunnen komen? Overweeg dan of wildrasters de oplossing voor jou kan zijn.

De verschillende mogelijkheden van wildrasters

Wildrasters komen in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van de grote van het dier kun je hierop het wildraster samenstellen. Hoewel elk wildraster maatwerk is, zijn er een aantal punten die overlappend zijn. Zo heb je bijvoorbeeld voor grotere en zwaardere dieren een ander soort gaas en palen nodig dan voor reptielen of klein wild. Daarbij worden de meeste wildrasters met behulp van duurzaam hout, zoals kastanje, Robinia of Cloeziana palen gemaakt. Hierdoor gaan de rasters lang mee en heb je hier geen omkijken meer naar. Bij een amfibieraster wordt er gebruik gemaakt van een geleide wand van kunststof, zodat de dieren eenvoudig hun weg kunnen vinden.

De overgang naar fauna voorzieningen

Bij de openbare wegen is het van belang dat er een faunavoorziening wordt gemaakt. Deze faunavoorziening maakt het mogelijk om dieren toch naar een andere plek te leiden. Dit kan aan de hand van de viaducten waar de overheid vaak gebruik van maakt, maar ook faunatunnels of faunagoten worden vaak gebruikt voor kleine dieren zoals padden, kikkers, egels en zelfs dassen. Hierdoor kunnen de dieren op een veilige manier aan de andere kant van de weg komen.

Afhankelijk van het dier dat u wilt vermeiden of juist wil begeleiden naar een veilige plek, kan er een geschikte wildraster worden uitgekozen. Dit kan met behulp van de bovenstaande informatie. Na het plaatsen van de wildrasters hoeft u slecht een keer in de zoveel tijd te kijken of het raster goed vast zit en naar eventuele zwakkere plekken.

Be the first to comment

Leave a Reply