De mooiste tuinpaden en hun voor- en nadelen

Tuinpaden

Ben je net verhuisd en is de tuin niet naar smaak? Of kijk je al jaren naar dezelfde tuin en is het tijd voor verandering? Laat je dan inspireren door de mooiste typen tuinpaden en maak zelf de afweging welke het beste zal passen bij jouw tuin.

De moderne look voor jouw klassieke tuin

Tegenwoordig zien we veel betegelde tuinen, omdat het weinig onderhoud vraagt en er strak en modern uitziet. Wil jij toch natuur in jouw tuin terug laten komen en de moderne look combineren, dan hoef je niet meteen tegels te gaan leggen. Er zijn verschillende soorten grind die allemaal andere kenmerken hebben en daardoor goed werken bij verschillende tuinen. Zo kun je klassiek grind laten leggen als je voor de moderne klassieker wil gaan, maar let daarbij wel op dat dit los ligt en zich daardoor gemakkelijk door je tuin verspreidt. Daarnaast is grind vrij luidruchtig als er overheen gelopen wordt, sommigen vinden dat heerlijk en anderen worden gek van dat geluid. Denk dus goed na wat voor type grind je wil laten leggen. Als je wil dat het vaster ligt, kun je bijvoorbeeld beter kijken naar leemgrind, omdat dit grind door een laagje leem beter aan elkaar vastkleeft en dus steviger blijft liggen. Wil je gaan voor een wat meer strandlook dan kun je gaan voor stol, dit is leemgrind met de extra toevoeging van zand, waardoor het nog beter blijft liggen.

Een boswandeling in je eigen tuin

Heb jij liever veel natuur in je tuin? Of wil je tussen al het tegelwerk een natuurlijke uitstraling oproepen, dan kun je kijken naar boomschors en houtsnippers. Dit zijn typen halfverhardingen die een heel natuurlijk gevoel oproepen, maar daardoor ook met een prijs komen. Doordat het hout is, verteert het ook langzaam maar zeker. Gemiddeld behoudt het pad een goede look voor zo’n drie tot vijf jaar, waarna je het pad zal moeten aanvullen of volledig vervangen. Een pad dat dus zeker meer onderhoud vraagt, maar in ruil daarvoor heb je wel een zachte, warme uitstraling in je tuin. Wil je een iets onderhoudsvriendelijkere en milieubewustere oplossing voor boomschors? Tegenwoordig worden perzikstenen gebruikt als vervanging. De schil om de perzikpit heen is namelijk erg stevig en wordt in de industrie anders weggegooid, een mooie manier van recyclen dus. De perzikstenen verteren ook langzamer dan hout, waardoor je langer van je mooie pad kunt genieten.

Eindeloze opties met unieke patronen

Kun je niet kiezen en houd je ervan op veel opties te hebben, dan kun je kijken naar split. Niet alleen kun je hierbij kiezen uit heel veel soorten natuursteen, je kunt ook kiezen in welke gradatie je het toegepast wil hebben in je tuin. Een fijne gradatie betekent dat de stenen kleiner zijn en daardoor goed met elkaar verbinden tot een vaster geheel. Hierdoor komt er nauwelijks water doorheen. Wil je juist een waterdoorlatend pad, dan kies je voor de grovere gradatie met grotere stukken natuursteen. Wil je iets dat helemaal uniek is en een lekker strandgevoel opwekt? Kies er dan voor om kleischelpen te laten leggen. Dit zijn schelpen gemixt met klei, waardoor jij je lekker op het strand kan wanen. Wil je dat dit goed vast blijft liggen? Dan laat je het walsen, waardoor de gebroken schelpen een prachtig patroon vormen op je pad.

 

Zorg er dus voor dat je een pad kiest dat past bij de sfeer van je tuin en bij jou een geluksgevoel oproept. Er zijn ongelooflijk veel opties, waardoor er altijd wel iets te vinden is dat voor jouw tuin is voorbestemd. Veel succes!

Be the first to comment

Leave a Reply