De handigste tips voor het aanleggen van elektra in een nieuwbouwwoning op een rijtje

elektra

Ga je een nieuwbouwwoning betrekken of kopen en denk je al na over de elektra? Heel goed! Dat is namelijk een belangrijke basis voor je nieuwbouwwoning. Zeker omdat er nog geen specifieke dingen aangelegd zijn en alle opties nog open liggen om dit in te vullen. Er zijn wel wat dingen om rekening mee te houden bij een nieuwbouwwoning. Dat begint al bij het feit dat de kans groot is dat je nieuwbouwwoning ook na jouw tijd nog bewoond zal worden. Daar kun je bij de elektra al over nadenken. Kort gezegd zijn onze tips bereid je goed voor en houd je oog daarbij op de toekomst.

Goede voorbereiding is het halve werk

Een nieuwbouwwoning is nog een leeg canvas, en dat geldt ook voor de elektra. Je kunt zelf nog bepalen waar je stopcontacten komen bijvoorbeeld. Die kun je dus tactisch plaatsen. Je kunt ook zelf bepalen hoeveel stopcontacten je nu echt nodig hebt. Dit goed inplannen scheelt een hoop gedoe met verlengsnoeren en stekkerdozen als je eindelijk je nieuwe huis kunt betrekken. Ook is het verstandig na te denken over wat voor grote apparatuur er in je nieuwe huis komt. Bijvoorbeeld een luxe keuken of badkamer vereisen een flinke stroomtoevoer.

Met het oog op de toekomst

Een badkamer met een sauna heeft bijvoorbeeld een 3 fase groepenkast nodig, waar de meeste woningen op dit moment een 1 fase groepenkast hebben. Ook als je een laadpaal voor een elektrische auto wil, zul je een 3 fase groepenkast nodig hebben. Er wordt steeds meer elektrisch gereden en het is dus niet gek hier alvast rekening mee te houden. Zelfs wanneer je zelf geen elektrische auto hebt of wil, kan dit de waarde van je woning goed doen tegen de tijd dat je wil verkopen.

Duurzame energie

Een ander detail met het oog op de toekomst is duurzame energie. Wanneer er bij een woning gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen, hoeft er minder energie uit andere kanalen gehaald te worden. Het is denkbaar dat evengoed als dat elektrische auto’s steeds normaler worden, ook steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Dan is het bij de elektra aanleggen handig om rekening te houden met de toevoer van zonne-energie.

Be the first to comment

Leave a Reply