Alles over verschillende soorten haagplanten

haagplanten

Met een aantal haagplanten maak je eenvoudig een fraaie, groene haag die jouw tuin van de buitenwereld afschermt. De meeste haagsoorten zijn eenvoudig te onderhouden en is jaarlijks snoeien en soms wat water of compost geven voldoende. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen soorten haagplanten? Wat zijn de voor- en nadelen van bepaalde types en hoe plant je deze haagplanten? Om antwoord te geven op deze en andere vragen hebben we dit blog geschreven. Hier lees je alles over de verschillen tussen soorten haagplanten. Zo weet jij precies welke haagplant geschikt is voor jouw tuin.

Welke soorten haagplanten zijn er?

Haagplanten geven je tuin een mooie, groene uitstraling die niet te vergelijken is met andere vormen van tuinafscheiding, zoals een muur of schutting. Een haag geeft je een ontspannen gevoel en zorgt echt voor een upgrade in je tuin. Maar er zijn veel verschillende soorten haagplanten, met elk hun eigen voor- en nadelen. Hoe weet je dan welke haag bij jouw tuin past? De kenmerken van planten zijn vrij duidelijk te beschrijven. We kunnen nauwkeurig bepalen hoeveel een plant groeit, hoe groot deze wordt en wat deze nodig heeft om te kunnen groeien. Een blog als dit zou oneindig worden als we voor iedere soort haagplant een uitgebreide beschrijving plaatsen. Het is daarom goed om te weten dat je online veel informatie kunt vinden over deze soorten. Wat de ene haagplant anders maakt dan de ander lees je hieronder.

Groei en gezondheid

Haagsoorten verschillen niet alleen van uiterlijk, ook andere kenmerken zorgen ervoor dat bepaalde haagplanten wel of juist niet geschikt zijn voor jouw tuin. Zo groeien sommige haagplanten erg snel, waar andere soorten langzaam groeien en niet groot worden. Verschillen zie je ook in de manier waarop planten terugkomen na het snoeien. Haagplanten als de laurierkers komen altijd weer terug, zelfs na een stevige snoeibeurt, terwijl coniferen en de taxus dit niet doen. Ook de gezondheid van een haag is belangrijk. Sommige soorten zijn vatbaarder voor ziektes en schimmels. Neem nu de buxus die geteisterd wordt door de buxusrups.

Onderhouden van je haag

Het soort haag dat je in je tuin plaatst, bepaalt dus ook hoe je de haag moet onderhouden en planten. Er is niet een handleiding die geldt voor alle soorten; ieder soort heeft zijn eigen kenmerken en dus ook zijn eigen snoeihandleiding. Het is dan ook belangrijk om hier voldoende informatie over te zoeken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan na het planten.

Be the first to comment

Leave a Reply