Zelf jam maken

Toen het buiten koel was en regende kreeg ik enorm zin om allerlei lekkere dingen te bakken en te koken. Die behoefte had ik niet toen het zo warm was buiten maar ineens begon het weer te kriebelen. Aardbeien zijn nu in het seizoen en ik wilde daar graag gebruik van maken dus besloot ik om jam te maken. De aardbeien kocht ik op de markt, de potjes kocht ik bij Xenos of had ik al en ik hoefde alleen geleisuiker te kopen. Ik heb het maken van jam omschreven in verschillende stappen dus kijk snel mee!

Jam maken

Benodigdheden
1 kilo aardbeien (of ander fruit)
1 kilo geleisuiker

Een grote pan
Een pan voor de aardbeien
Een tang
Een theedoek
Potjes om de jam in te doen

How to? De Jam

Jam maken
Wij sneden eerst de kroontjes van de aardbeien af en sneden ze toen in kleine stukjes. Als de aardbeien vies zijn dan kun je ze eerst wassen maar dat hebben wij niet gedaan. De jam zelf is daarna erg makkelijk want de aardbeien zet je samen met het geleisuiker in een pan op het vuur. De boel laten koken voor een paar minuten en daarna in de jampotjes doen. De jam is eerst nog dun maar wordt dikker naarmate hij afkoelt in de potjes.

How to? De potjes steriliseren

Jam maken
Voor deze stap heb ik advies gevraagd van mijn schoonmoeder want er stonden allerlei ingewikkelde technieken op internet. Je doet warm water in een grote pan en voegt de potjes en eventuele deksels en rubbers ook toe in de pan. Breng daarna het water aan de kook met de potjes erin en zet het vuur uit. Laat de potjes 10 minuten in het kokende hete water staan en haal ze er daarna uit met een tang en leg ze op een schone theedoek tot ze aan te raken zijn. Wij moesten meerdere keren deze stap uitvoeren omdat we best veel potjes wilden vullen.

How to? Jam in de potjes

Jam maken
Je hebt verschillende soorten potten waar je de jam in zou kunnen maken. Potten met een draaideksel en potten met rubber en een klemdeksel. Die met klemdeksel had ik bij de Xenos besteld want dat leken me handige potjes. Nou las ik op het internet dat je de potten jam op de kop moet zetten zodat de boel vacuüm getrokken wordt. De potten met klemdeksel moet je NIET op de kop zetten want dan gaan ze lekken. Er is niets mis met het potje, maar deze hoeven om één of andere reden niet op de kop.

Pot met klemdeksel —> niet op de kop

Pot met draaideksel —> wel op de kop

How to? Leuke etiketten

Jam maken
Nu heb je heerlijke jam gemaakt in je gesteriliseerde potten en je hebt ze vacuüm getrokken of gewoon dicht gedaan. En dan? Je kunt zien dat er jam in zit, maar wat voor jam en wanneer is deze gemaakt? Via Pinterest kun je enorm leuke labels vinden die je met een beetje lijm makkelijk op zo’n potje kunt plakken. Wacht overigens met de lijm en de etiketten totdat de jam enigszins is afgekoeld. Je zou zelfs zelf een etiket kunnen ontwerpen!

En nu heb je eigen gemaakte jam die je minstens een jaar kunt bewaren! Als je de pot hebt geopend dan kun je hem beter in de koelkast bewaren! Je kunt eindelijk variëren met verschillende potten, smaken en labels. Ook vind ik dit heel leuk om cadeau te geven!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.