Laadpaal aansluiten, heeft dit invloed op de meterkast

Laadpaal aansluiten

Als je een elektrische auto wilt aanschaffen wil je die thuis natuurlijk kunnen opladen. Dat betekent dat je een laadpaal moet laten installeren. Door de leverancier van de auto wordt zo’n laadpaal vaak gratis of voor en laag bedrag geleverd. Houd er echter rekening mee, dat jouw meterkast wel geschikt moet zijn voor een laadpaal. De eisen die aan de installatie in de meterkast worden gesteld zijn afhankelijk van het soort laadpaal dat je wilt gebruiken. Met een gewone laadpaal duurt het opladen van de auto langer dan met een snellaadpaal.

Een aparte groep voor een laadpaal

Het opladen van een elektrische auto kost best veel stroom. Als je een gewone laadpaal gebruikt volstaat een aparte groep in de meterkast voor de laadstroom, maar dan is je auto pas na een flink aantal uren opgeladen. Als je een snellader gebruikt is de accu al na een uur grotendeels vol, maar daarvoor heb je veel meer capaciteit nodig. Dan is het nodig om je 1-fase aansluiting om te laten zetten naar een 3-fase aansluiting. Daar gaan de nodige kosten mee gepaard, dus denk vooraf goed na over de eisen die je stelt aan de laadpaal voor je elektrische auto.

Het soort aansluiting achterhalen

Een gewone laadpaal kan worden aangesloten op een vrije groep van een 1-fase aansluiting. Voor een snellaadpaal heb je een 3-fasen aansluiting nodig. De gemakkelijkste manier om te achterhalen welke aansluiting er in jouw woning zit is in de meterkast te kijken. Als er twee draden naar de groepenkast lopen heb je een 1-fase aansluiting. Als er 4 draden lopen heb je een 3-fasen aansluiting. Je kan ook naar de elektriciteitsmeter kijken. Als die 230 volt aangeeft heb je een 1-fase aansluiting. Bij 380 volt heb je een 3-fase aansluiting.

Gecontroleerd opladen

Wie zijn elektrische auto wil opladen op de momenten waarop dat financieel het meest aantrekkelijk is, zijn er allerlei hulpmiddelen verkrijgbaar voor in de meterkast. Als je in het bezit bent van zonnepanelen kun je het systeem zo instellen dat je auto met zonne-energie wordt opgeladen. Als je gebruik maakt van piek- en daltarief is het systeem zo in te stellen dat de auto alleen tijdens daltarief wordt opgeladen. Huishoudens die heel veel stroom verbruiken kunnen een systeem installeren dat voorkomt dat je de elektrische installatie overbelast. De auto wordt dan alleen opgeladen als daarvoor voldoende capaciteit beschikbaar is.

Be the first to comment

Leave a Reply