Als je op zoek bent naar een legpatroon dat zowel elegantie als tijdloosheid uitstraalt, dan is het Hongaarse punt legpatroon wellicht de perfecte keuze. Dit klassieke legpatroon heeft de tand des tijds goed doorstaan en blijft een favoriet voor huiseigenaren en interieurontwerpers over de hele wereld. In dit artikel gaan we dieper in op de schoonheid, geschiedenis en veelzijdigheid van Hongaarse punt vloeren.
Hoe ziet het Hongaarse punt patroon eruit?
Je herkent het patroon aan de vloerdelen die onder een hoek van 60 graden tegen elkaar worden gelegd (op de kopse kant). Hierdoor ontstaat er een zigzagpatroon in de vloer, vergelijkbaar met sergeantstrepen.
Hoewel 60 graden de standaard hoek is voor de Hongaarse punt, is het ook mogelijk om de vloerdelen onder een hoek van 45 graden te leggen. Op die manier wordt de punt wat minder ‘scherp’ en oogt de vloer iets rustiger.
Geschiedenis van de Hongaarse punt
Het Hongaarse punt patroon komt logischerwijs uit Hongarije en wordt al honderden jaren toegepast. Doordat de vloer esthetisch aantrekkelijk is, werd het al snel een favoriet bij de Europese adel. In prestigieuze paleizen en kastelen werd de Hongaarse punt steeds vaker toegepast. Zo is het legpatroon bijvoorbeeld te vinden in het paleis van Versailles.
Hongaarse punt: laminaat, pvc of hout?
De Hongaarse kan met laminaat, pvc en hout worden gelegd. Hout is de meest duurzame keuze. Niet alleen vanuit milieu oogpunt maar ook door de lange levensduur.
Een houten Hongaarse punt vloer kun je namelijk opnieuw afwerken waardoor hij er weer als nieuw uitziet. Je hebt op die manier een leven lang plezier van je houten vloer.
Laminaat en pvc gaan ongeveer 10 jaar mee en dien je vaker te vervangen. Op lange termijn zijn deze vloeren dus veel duurder en slechter voor het milieu.
Hongaarse punt en vloerverwarming
Hongaarse punt vloeren kun je zonder problemen met vloerverwarming combineren. In principe zijn zowel laminaat, als pvc en houten vloeren geschikt om op vloerverwarming te leggen. Al is er wel steeds meer onrust over de combinatie van pvc en vloerverwarming.
In PVC kunnen namelijk schadelijke stoffen zitten die door het verwarmen van de vloer sneller vrij kunnen komen. Geen fijne gedachte! Als je een Hongaarse punt vloer met vloerverwarming wilt combineren raden we je daarom aan om voor een andere vloersoort te kiezen dan pvc, waarbij een houten vloer de beste keuze is, omdat het natuurlijk materiaal is.
Goed om te weten: veel mensen twijfelen of een houten vloer met vloerverwarming te combineren is, omdat de vloer als gevolg van de schommelingen in de temperatuur en het luchtvochtgehalte zou kunnen krimpen en uitzetten. Bij vloeren die van massief hout zijn gemaakt is dat inderdaad het geval, maar bij lamelparket van eikenhout hoef je je daar geen zorgen over te maken.
Lamelparket is een gelaagde houten vloer met een toplaag van massief eiken. De onderlaag is van multiplex gemaakt. Deze opbouw van de vloerdelen zorgt ervoor dat de vloer nauwelijks ‘werkt’. Sterker nog, je kunt de vloer zelfs zonder plinten tegen de muur leggen. Zo kun je een schitterende minimalistische look creëren.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.