Deze blogpost is onderdeel van #decemberglutenvrij. Mijn naam is Suzanna en op Home of Comfort plaats ik alles wat me interesseert maar vooral schrijf ik over eten. Glutenvrij eten. Zelf heb ik geen coeliakie maar mijn man Thomas wel. Hij at vrij veel dezelfde gerechten toen we elkaar ontmoetten, maar inmiddels is zijn eetpatroon lekker veelzijdig en heeft hij dingen gegeten waarvan hij het nooit had verwacht.
Vandaag mag ik iets schrijven voor de glutenvrije advent kalender en ik heb gekozen voor Gingerbread Cookies! Ik volg aardig wat Amerikaanse series en daar hebben ze het toch vaak over van die mannetjes met glazuur erop. Omdat ik heel benieuwd ben naar verschillende kerstrecepten uit andere culturen, besloot ik deze koekjes te maken. Thomas is zo lief geweest om me te assisteren bij dit recept, want met vieze handen fotograferen is geen goed idee.
Ingrediënten voor ongeveer 60 koekjes:
2 eetlepels melasse
225 gram zachte boter
300 gram suiker
375 gram bloem
1 ei
2 theelepels baksoda
2 theelepels kaneel
1 theelepel gemberpoeder
½ theelepel kruidnagelpoeder
½ theelepel zout
How to?
Mixer als eerst de boter met de suiker totdat het mengsel goed door elkaar gemixt is. Voeg daarna het ei en de melasse toe en mix het mengsel vervolgens.
Roer alle kruiden erdoorheen en voeg het bloem beetje bij beetje toe. Bij ons ging het laatste beetje met de mixer vrij zwaar, dus nu kun je verder gaan met je handen.
Het deeg is vrij plakkerig en daarom is het belangrijk dat je het minstens 3 uur in de koelkast legt.
Gebruik bloem op je aanrecht en op je deegroller als je koekjes gaat maken.
Bak de koekjes op 180 graden voor ongeveer 14 minuten. Wij maakten koekjes van ongeveer 0,5 cm dik en die deden het prima.
Ze smaken naar ons idee naar Bastognekoeken en je kunt ze ook versieren als je dat leuk vind.
Ze lopen wel een beetje uit en zijn niet altijd meer herkenbaar maar dit maakte voor ons de lol alleen nog maar groter.
Hierboven zie je een aantal koekjes die er minder charmant uitzien en niet lijken op hun vormpjes. Gelukkig zijn ze ontzettend lekker en zeker het proberen waard!
Ziet er lekker uit!
Misschien ga ik ze in de kerstvakantie wel maken.
Hoi Suzanna
Ziet er heerlijk uit ga ik zeker maken waar koop je melasse.
Groetjes Anoeka
Ik heb mijn potje bij de Tuinen gekocht!